Producenci

Ciasto filo do baklawy 470 g

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 13,40 zł 13.40
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 5
Producent: Baktat
Kod produktu: 18941720

Opis

Ciasto Filo lub phyllo w cieniutkich płatach, które po upieczeniu rozdzielają się na listki. Gotowe ciasto to wygodny sposób na przygotowanie wyśmienitego orientalnego dania w przysłowiowe pół godziny. Ciasto to popularne jest w kuchni bliskowschodniej, w kuchni tureckiej, serbskiej, bułgarskiej, bośniackiej. Filo jest idealne do słodkich potraw.

 

Ciasto filo używamy przede wszystkim do baklawy i innych.

 

Pakowane próżniowo.

 

 

Waga netto: 470 g
Skład: mąka pszenna, woda, skrobia kukurydziana, sól, sorbinian potasu
 
Przepis na Baklawę:

1 opakowanie ciasta filo,
250 g masła

Nadzienie
300 g ulubionych orzechów (włoskich, migdałów, pistacji)


Syrop
2,5 szklanki wody wody,
3 szklanki cukru cukru,
4-5 łyżeczek soku z cytryny lub pomarańczy

 
Orzechy rozdrabniamy na większe kawałki, w międzyczasie klarujemy masło.
 

Blaszkę smarujemy stopionym masłem, na spodzie umieszczamy arkusz ciasta, na to jeszcze jeden arkusz, wierzch smarujemy sklarowanym masłem. Na pierwszą warstwę kładziemy kolejne 2 płaty ciasta, wierzch posypujemy rozdrobnionymi orzechami. Na to kładziemy kolejne 2 arkusze, smarujemy masłem i znowu 2 płaty ciasta. Wierzch smarujemy masłem, wystające brzegi ciasta zaginamy do środka. Na górę kładziemy ostatni płat ciasta, tak przygotowaną baklawę kroimy w romby lub prostokąty, na koniec górę polewamy pozostałym masłem.

 
Baklawę pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, aż ciasto stanie się rumiane i chrupiące.
 
W rondelku gotujemy wodę z cukrem i sokiem z cytryny, na małym ogniu około 10 min.
Gotowym gorącym syropem polewamy przestygniętą baklawę, lub na odwrót, zimnym syropem gorącą baklawę.

 
 
Smacznego!

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl